Project Description

Amsterdam University Press – Procesoptimalisatie totstandkoming boeken

Inleiding:

Amsterdam University Press (AUP) is een uitgeverij gespecialiseerd in toonaangevende wetenschappelijke boeken en tijdschriften en non-fictie boeken voor wetenschappers en algemeen geïnteresseerde lezers. AUP kenmerkt zich door een open, creatieve en internationaal georiënteerde houding en door kritische betrokkenheid. Met wat zij uitgeeft beoogt de uitgeverij het maatschappelijk debat te stimuleren. AUP verbindt auteurs met de lezer via een internationaal netwerk van distributeurs en partners en biedt op deze manier wereldwijd een bron van kennis en inspiratie.
Doel is wetenschappelijke inzichten adequaat en snel te verspreiden, zowel voor de algemene markt als voor de academische. Daarbij staan inhoudelijke kwaliteit en klantgerichtheid voorop. Bij AUP werken meer dan vijftien hooggekwalificeerde en ervaren professionals die auteurs, partners en klanten een toegewijde en individuele service bieden.

Vraagstelling:

Bij AUP bestond de behoefte om een procesoptimalisatie door te voeren bij de totstandkoming van haar boeken. Dit zou moeten resulteren in een efficiencyslag in de volle breedte: niet enkel lagere ‘out of pocket’-kosten maar ook minder leveranciers, een efficiëntere manier van werken en de integratie van het maken van e-books in het standaardproces. Dit alles natuurlijk met behoud van kwaliteit . Niet alleen de omslagen van boeken en de tijdschriften moesten worden aangepast, maar ook de binnenwerken van de boeken; een nieuwe huisstijl werd ontwikkeld.

De oplossing:

Er is bij de totaaloplossing aandacht besteed aan de verschillende onderdelen van zowel het redactionele als het productieproces.

De huisstijl is omgezet naar standaardtemplates, zodat aangeleverd materiaal (tekst, beeld) relatief eenvoudig kan worden verwerkt. Er is tevens een Word-template ontwikkeld die de medewerkers van AUP helpt om kopij op de juiste wijze te structureren.

Het gehele proces en de samenwerking tussen de verschillende partijen wordt gefaciliteerd door een workflowsysteem dat is ontwikkeld in Alfresco. Binnen dit systeem wordt samengewerktdoor medewerkers van AUP, en partijen van buiten, zoal correctors, zetters, drukkers e.a. . Het voorziet tevens in statusoverzichten, e-mailalerts en archivering van bestanden in ‘the cloud’.

Naast de inrichting van software en de ontwikkeling van de verschillende templates vervult Crius, voor een substantieel deel van alle uitgaven, de rol als ‘pre press bedrijf’. Crius heeft veel ervaring met digitale formaten en elke uitgave verschijnt standaard, naast de papieren uitgave, tevens als e-PDF en ePub en is vrijwel direct als zodanig beschikbaar. Door gebruik te maken van de kantoren in België en India zijn leverbetrouwbaarheid en een marktconforme prijs gegarandeerd.

KLANT

Amsterdam University Press

WEBSITE

www.aup.nl

TERUG

Testimonial

Wij hebben bij de ontwikkeling van de verschillende onderdelen Crius ervaren als een deskundige en betrouwbare partij die pro actief is en meedenkt. Het feit dat er kennis is van nieuwe technologieën en men beschikt over veel ervaring binnen de uitgeefsector heeft absoluut bijgedragen aan een goed resultaat. Doordat Crius ook in het productieproces een actieve rol speelt is er sprake van ‘one stop shop’ en beschouwen we Crius echt als onze ‘preferred supplier’!
Jan-Peter Wissink, Managing Director, Amsterdam University Press