Crius Group is er reeds lange tijd van overtuigd dat hybride modellen, dus een combinatie van fysieke en digitale producten, het meeste toekomstperspectief bieden. Is de sector hier klaar voor? Hoe gaan uitgeverijen om met digitalisering en wat betekent dit voor hun organisatie?

Op donderdag 18 mei werden de aanwezigen volledig ondergedompeld in deze materie. Spraakmakende interviews en tafelgesprekken met vooraanstaande personen wisselden elkaar af en ook het publiek kreeg uitgebreid de kans om vragen te stellen en haar mening te geven.

Kortom, het was een interactieve dag! Binnenkort mag u van ons nog een verslag verwachten en uiteraard zorgen we weer voor een leuke sfeerimpressie van deze dag.

10.00u   Ontvangst

11.00u    Verwelkoming door Ronnie Overgoor

Voormiddag

11.10u    Interview met Jannes HesselsCIO bij Infinitas Learning en lid van het management team van Noordhoff Uitgevers
Hoe ziet Jannes de (digitale) toekomst voor educatieve uitgeverijen? Wat zijn de verschillen tussen de landen waarin Infinitas actief is? In dit interview wordt hij bevraagd over de uitdagingen die uitgeverijen binnen het onderwijs te wachten staan.

11.45u    Interview met Eric Willems, directeur en bestuurder bij Pelckmans Uitgevers
 Velen van u kennen Pelckmans waarschijnlijk als Vlaamse educatieve uitgever. Het bedrijf verbreedde recentelijk haar activiteiten door het uitbrengen van educatieve uitgaven in Wallonië en de overname en oprichting van een aantal nieuwe uitgeverijen buiten het onderwijs. Welke impact hebben deze beslissingen gehad op de organisatie en wat zijn de plannen voor de toekomst? U komt het allemaal te weten tijdens dit diepte-interview.

12.20u    Netwerklunch

Namiddag

13.30u    Tafelgesprek met Jan-Peter Wissink (directeur bij AUP), Wiet de Bruijn (CEO bij VBK) en Bart De Prins (Innovation Manager bij Acco)
 Aan de hand van een aantal stellingen, mede door u bepaald, lichten Bart, Wiet en Jan-Peter hun visie toe op de toekomst van de uitgeefsector.

14.00u    Interview met Patrick Swart, algemeen directeur bij WPG Uitgevers
 Hoe ziet Patrick de toekomst voor de uiteenlopende merken en fondsonderdelen van WPG Uitgevers? Op welke manier positioneert hij de magazines? Wat wordt de verhouding tussen print en digitaal en is zijn organisatie hier klaar voor? Patrick geeft tijdens dit interview zijn inzichten.

14.35u    Pauze
Optioneel: Crius Group is bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en technieken die passen binnen de thematiek van de dag. Voor de geïnteresseerden alvast een sneak preview.
 door Luc Van genechten, Solutions Manager bij Crius Group

15.15u    Tafelgesprek met Jurgen Willems (Managing Director bij Crius Group) en Marcel van Denken (Sales Director bij Crius Group)
 Crius Group profileert zichzelf als leverancier én partner voor uitgevers. Op welke manier wil het bedrijf de sector blijven ondersteunen bij de transformatie naar nieuwe uitgeefmodellen? Tijdens dit tafelgesprek worden Jurgen en Marcel aan de tand gevoeld over hoe zij de toekomst zien.

15.35u    Keynote door Annemarie Van Gaal
 Annemarie is binnen de uitgeefsector voornamelijk gekend door de uitdaging die ze aanging in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij tot dat moment heeft opgezet. Vanuit haar ervaringen geeft zij een bloemlezing van de kansen die zij ziet voor onze sector.

16.20u    Afsluiting en netwerkborrel

Dagvoorzitter

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en awarduitreikingen. Ronnie combineert de rol van dagvoorzitter graag en vakkundig met die van interviewer op podia en in tv studio’s. Scherp, maar altijd met respect als vangrail.

Tijdens Crius Update Live! 2017 neemt Ronnie naast het dagvoorzitterschap ook de rol op van interviewer en moderator.

Interviews

Jannes Hessels is Chief Information Officer bij Infinitas Learning en maakt ook onderdeel uit van het managementteam van Noordhoff Uitgevers. Vanuit deze rol stuurt hij de digitale strategie aan en coördineert hij groeps- en lokale operaties. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in zowel IT- als commerciële managementfuncties in de Nederlandse en de internationale educatieve uitgeefsector (o.a. WEKA Business Information en Wolters Kluwer).

Gedurende zijn 5 jaren als directeur bij Edu’Actief, zijn meest recente functie, heeft hij een grote rol gespeeld in de transitie van folio naar digitaal.

Eric Willems is directeur en bestuurder bij Pelckmans uitgevers, commissaris bij Gottmer Uitgevers Groep en adviseur bij Amoras (familie Vandersteen). Hij was voorheen commercieel directeur van Sanoma België, algemeen directeur van Standaard Uitgeverij/Manteau en directeur van PCM algemene uitgeverijen (Amsterdam) en CEO van Audax (Tilburg/Amsterdam).

Met zijn ervaring in zowel België als Nederland in zeer uiteenlopende mediumtypes (tijdschriften, algemene, wetenschappelijke en educatieve uitgaven), kan Eric Willems uitweiden over zijn visie vanuit verschillende oogpunten binnen de uitgeefsector.

Patrick Swart is sinds eind 2016 algemeen directeur van WPG Uitgevers. Daarvoor was hij Consulting Partner bij GEA. WPG Uitgevers bestaat onder andere uit De Bezige Bij, A.W. Bruna, het opinieblad Vrij Nederland, Happinez, Voetbal International én uit de Belgische uitgeverijen Manteau en Standaard Uitgeverij. Daarnaast valt onder WPG ook de educatieve uitgeverij Zwijsen, die zowel in Nederland als Vlaanderen actief is.

Patrick heeft veel ervaring met transitiemanagement en het concretiseren van innovatie. “Er zijn duizend goede ideeën, maar deze zijn waardeloos wanneer ze nooit werkelijkheid worden”. Als initiator van Uitgeverij van de Toekomst en zijn brede ervaring als moderator van verandering, heeft hij een goed beeld van het digitale landschap en de kracht van technologie en data in het uitgeefproces.

Tafelgesprekken

Jan-Peter Wissink is vanaf eind 2012 directeur van Amsterdam University Press. Deze uitgeverij geeft meer dan honderd wetenschappelijke monografieën per jaar uit op het gebied van Europese geschiedenis, Azië, Hedendaagse Samenleving, Film & Media, en daarnaast ook twaalf wetenschappelijke tijdschriften. Naast dit wetenschappelijke programma ontwikkelt AUP met zestig nieuwe titels per jaar een lijst van kwalitatief hoogwaardige non-fictie over onderwerpen die van belang zijn voor een breed publiek, zoals ‘Het Tienerbrein’ en ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’. Verder is AUP een van de pioniers op het gebied van Open Access voor wetenschappelijke boeken.

Voordat Jan-Peter bij AUP kwam, was hij uitgeefdirecteur voor Bloomsbury in Berlijn en Londen en Executive Vice President bij Brill in Leiden. Jan-Peter heeft theologie gestudeerd en is lid van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond waar hij de digitale strategie in portefeuille heeft.

Wiet de Bruijn is sinds juli 2011 is algemeen directeur van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep BV (VBK), een groep van Nederlandse en Belgische fictie- en non-fictie uitgeverijen en marktleider in de algemene boekenmarkt. De strategie van VBK is direct contact hebben met haar lezers, internationalisering, digitalisering en de verdieping van de relatie met haar auteurs en retail. Door het bouwen aan communities en het inzetten van social media zoekt VBK samen met haar auteurs naar goede opportuniteiten om haar lezers te inspireren.

Wiet: “We leven in een tijd waarin veel veranderd. Ook het gedrag van kopers, lezers en auteurs. Internet biedt alle uitdagingen. Je moet open staan voor wat zich aandient en creativiteit ontstaat als je niet-bestaande dingen in je hoofd toelaat en kijkt wat je er hier en nu mee kan”.

Bart De Prins werkte als uitgever (2003-2006) en directeur-uitgever (2006-2012) bij de wetenschappelijk en educatieve uitgeverij Acco. Sinds 2012 is hij er als innovatiemanager verantwoordelijk voor de digitale strategie, en als projectmanager leidt hij een aantal innovatieve projecten. Hieronder valt onder andere het succesvolle blended learning-platform voor het hoger onderwijs, Sofia.

Na verschillende operationele functies binnen Crius Group te hebben doorlopen, nam Jurgen Willems in 2007 de fakkel over van zijn vader. Sindsdien heeft hij als Managing Director de dagdagelijkse leiding over het bedrijf. Jurgen is een strateeg van inborst en dat merk je in zijn beleid. Hij heeft het bedrijf hervormd van een traditionele zetterij naar een one-stop-shopping partner voor uitgeverijen, waar procesoptimalisatie en het efficiënt inzetten van oplossingen centraal staan.

Marcel van Denken is sinds 2010 Sales Director bij Crius Group en heeft reeds 15 jaar ervaring binnen de uitgeefsector. Hij bekleedde verschillende managementfuncties bij meerdere dienstenleveranciers. Door de talloze gesprekken die hij heeft gevoerd in Nederland en Vlaanderen, weet hij als geen ander wat er speelt in deze constant veranderende markt.

Productdemonstratie

Luc Van genechten is Solutions Manager bij Crius Group en heeft jarenlange ervaring als bruggenbouwer tussen business en IT. Als consultant realiseerde hij in zowel grote als kleine ondernemingen diverse contentmanagementprojecten.

 

Keynote

Annemarie van Gaal is een ondernemer ‘in hart en nieren’. Haar ondernemerscarrière begon in de jaren negentig in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf en verhuisde ze terug naar Nederland waar ze inmiddels een aantal andere bedrijven heeft opgezet en geleid. Bij het grote publiek is ze vooral bekend van televisieprogramma’s als Dragon’s Den en Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Ze heeft diverse bestsellers op haar naam staan en schrijft wekelijkse opiniecolumns voor De Telegraaf.

Ze praat gepassioneerd over alle aspecten van het ondernemerschap, waarbij lef en innovatie altijd een grote rol spelen.

Uw mening is belangrijk

Bedankt voor uw aanwezigheid op Crius Update Live! 2017. Wij zijn uiteraard erg benieuwd naar uw mening en nodigen u dan ook graag uit om uw ervaringen met ons te delen. Verder horen we graag of u tips of suggesties heeft voor een eventuele volgende editie. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar criusul@crius-group.com.